HTML

murtzi

Egy kislépés az emberiségnek és egy hosszúlépést nekem!

Friss topikok

  • pinotnoir_777: Rambo, Számomra a cikk kulcsgondolata az volt, hogy újból rávilágított: a legfontosabb érv, misze... (2014.01.09. 10:17) "Kézművesség" a sajtban
  • Derékhegy: Fusch 'háztáji' termékeit az újlaki CBA-ban is lehet kapni. Tényleg nagyon jók a joghurtok (bár a ... (2011.02.02. 10:21) Sonkaparadicsom Gödöllőn
  • attisch: @pinotnoir_777: Akkor hogyan húznád át a tevét a tű fokán? Mert gondolom, azért abban egyetértünk,... (2010.03.03. 21:01) Ráspi Budapest - Losonci borokkal
  • pinotnoir_777: 07-es Nyitnikék még van pár palack, meg van egy olyan édesbor ami nincs kereskedelmi forgalomban, ... (2010.02.07. 20:37) 2009/2010
  • pinotnoir_777: @e_easy: bocs hogy a te hszedhez írom be, de nagyon fontos és eszembe jutott, hogy sokan a házilek... (2010.02.05. 16:47) Lekvár-lak

Bemutatkozás, bor-foci párhuzam

2008.12.06. 13:12 pinotnoir_777

 

Üdv mindenkinek, Losonci Bálint vagyok, a Mátrában készítek kisbirtokunkon borokat. Továbbra is úgy gondolom, ez a nekem való tevékenység, főleg a szőlőben nagy öröm kint lenni, hiányzik is alaposan...Viszont olvasni, és írni egészen kis gyermekkoromtól fogva szerettem, bár utóbbira igazán később kaptam rá. Négy évig a Borbarátnál is írtam cikkeket, de utána jött a saját bor, és ezt akkor már nem tehettem meg (mármint az írást), mert szerintem nem összeférhető. Viszont nagyon hiányzik, ezért végül most elkezdek blogot írni, amolyan vegyesvágottat, elvileg borhangsúlyosat, de majd meglátjuk, hová fajul.

 

Először is ezt a részbeni elfajulást alátámasztva, írok a bor-foci párhuzamról. Egyikben sem szeretem a legtöbb kanonizált nagy sztárt. Elismerem tevékenységüket, értékelem munkájukat de pont.Persze a bor sokkal szubjektívebb műfaj, de azért abban is a puszta híresség és eredményesség még sosem nyűgözött le. Sőt...példának hadd hozzam föl Filippo Inzaghit, aki gyilkolja a focit, bár hatékony, sok gólt termelt. Általában pár méterekről bekotorta a labdát. Viszont minden egyes góljához társult kb 15 lesre futás, amivel jelentrősen rontotta az adott meccsek élvezeti értékét, legalábbis számomra. Tizenéves koromtól fogva a Juventusnak drukkoltam, Inzaghi is játszott ott Del Piero melleett, de egy kicsit sem sikerült ott sem megkedvelnem. A borban sokkal több kanonizált szupersztár van ami számomra érdektelen, például a kb 150 Bordeaux-i borból amit volt alkalmam kóstolni, kb 3 ami igazán tetszett, a többi olyan diszharmonikus volt, hogy csak na.

További szószaporítás helyett íme a listák, kronológiai sorrendben, ahogy hatásuk alá kerültem és formálták ízlésemet:

 

1. Alessandro del Piero

2. Zinedine Zidane

3.Ronaldo, csakis a Barca-időszakban (gyorsabb és ügyesebb volt mindenkinél, nagyon sokszor belement 3-4 védő közé is a cselezésbe)

4. Ariel Ortega (na ő tipikus, nem világsztár de arisztokratikusan pimasz)

5. Djalminha (ő sem lett top akármennyi, pedig egy varázsló)

6. Pablo Aimar (szintén: hanyag eleganciába öltöztetett zsenialitás)

7. Lionel Messi (más dimenzióban játszik mint a többiek)

 

Borban (bár az  idősorrend nem biztos hogy végig stimmel)

1. Szepsy Úrágya furmint 2000: a katarzis. Töménység, elegancia, tiszta gyümölcsösség, ásványosság egyben

2. Vega Sicilia Valbuena 1995(?): Lehet ilyen selymes, kellemes is egy vörösbor, kőkemény struktúra mellett.

3. Királyudvar Lapis Aszú 1999: az első igazán karakteres töményen édes bor: tengeri föveny sóssága, sziklaszilárd, gyönyörű savak, a hatalmas cukor dominanciája legyűrve.

4. Laposa somlai olaszrizling, 2000: őserő volt benne.

5. Bott Pince Csontos furmint, 2005

6. Takács Lajos hárslevelű, 2005: kb 50 grammnyi cukor lesöpörve a hihetetlen ásványosság és gyümölcsösség által.

7. Ráspi kékfrankos szelekció 2003: új világ a vörösborban: a legszebb fehérborok érdemei átmentve piros színbe - új mértékrendszer a vörösöknél.

8. Szepsy "Dániel" szamorodni 2003: gyönyörű, koncentrált ásványosság a gyümölcsligetben.

9. Szentesi József nagyon sok bora. Ha egy pincével kellene szemléltetni a magyar bor értékeit, biztosan hozzá vinnék el bárkit. Sok korszakalkotó bora volt már, egy-egy vöröset és fehéret kiemelve: Kadarka 2007 és Kéknyelű 2007. Professzionális kísérletező, szerénységbe foglalt perfekcionizmus, hobbinak tűnő forradalom.

10. Kaló Imre rozé 2003: sokévesen kirobbanó üdeség, bájos, vonzó, mégis markánsan férfias, tele valódi zamatokkal.

Kb ezek a borok alakították ki ízlésemet, ezek voltak számomra a mérföldkövek. De sok gyöngyszemet kóstoltam az elmúlt 1-2 évben, a teljesség igénye nélkül hadd soroljak föl párat:

 

Királyudvar Sec, 2007

Királyudvar Lapis késői szüretelésű hárslevelű, 2006

Karner Gábor Vitézföldi kékfrankos 2007

Szecskő Tamás Rubintos 2007

Szecskő Tamás Turán 2007

Németh Attila Cserepesi sárgamuskotály 2005

Gróf Buttler Kadarka 2005

Orsolya Kékfrankos 2005

Takács Lajos Sauvignon blanc 2006

Somlói Apátsági Pince Hilla Cuvée 2006

 

Azért is írtam ezt így le, mert ezek a borok legalább olyan jól szemléltetik, min szeretnék magam is munkálkodni, mintha szépen gombolyított mondatokba próbálnám foglalni a "birtok filozófiáját"

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://murtzi.blog.hu/api/trackback/id/tr23807600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása