Willmann Fábián (Wekerlei bortár) barátomnál vettem karácsonyi ajándéknak pár üveg lekvárt a Lekvár-lak manufaktúrától. Szerencsére kettőt sikerült megtartani is, egyet meg megkóstoltunk Anyukámnál, ez utóbbi a bogyós mix volt. Kedves és egyedi a külcsín, ígéretes a 80%-nyi gyümölcstartalom, szimpatikus hogy almapektin a sűrítőanyag, csak citromsav (nem is minden esetben) és mindössze nátrium-benzoát a hozzáadott „cucc”. Összehasonlításképpen a boltokban legtöbbször már a 60% közeli gyümölcstartalommal bíró lekvárok is prémiumtermékként vannak pozícionálva. De a lekvár-lakban van néhány 100%-os lekvár is.
A lényeg hogy nagyon nagy élmény volt a bogyós mix lekvárjuk, úgyhogy izgatottan várom a következő kóstolókat is, meg persze a szörpök is nagyon vonzanak.
A manufaktúrát egy fiatal házaspár üzemelteti Nagybörzsönyön, vendéglátással is foglalkoznak egy 120 éves parasztházban, és a honlapjuk tanúsága szerint az érdeklődők igény esetén bepillantást nyerhetnek a készítés fortélyaiba is. Úgy ahogy van, csupszív-lélek igényes dolognak tűnik ez a Lekvár-lak.
Ajánlásképp néhány ízkombináció:
Lekvárok:
Erdei csipke
Erdei kökény
Som
Galagonya
Vackor
Erdei vadszamóca
Vad madármeggy
Kék szőlő
Muskotályos szőlő
Pálinkás vadalma
Vörösboros ribizli
Tejcsokis rumos meggy
Mártogatós krémek:
Chilis-rozmaringos sütőtök krém
Zöldborsos kukoricakrém
Szörpök:
Erdei kökény
Hárs
Meggy
Rózsaszirom
Pitypang