HTML

murtzi

Egy kislépés az emberiségnek és egy hosszúlépést nekem!

Friss topikok

  • pinotnoir_777: Rambo, Számomra a cikk kulcsgondolata az volt, hogy újból rávilágított: a legfontosabb érv, misze... (2014.01.09. 10:17) "Kézművesség" a sajtban
  • Derékhegy: Fusch 'háztáji' termékeit az újlaki CBA-ban is lehet kapni. Tényleg nagyon jók a joghurtok (bár a ... (2011.02.02. 10:21) Sonkaparadicsom Gödöllőn
  • attisch: @pinotnoir_777: Akkor hogyan húznád át a tevét a tű fokán? Mert gondolom, azért abban egyetértünk,... (2010.03.03. 21:01) Ráspi Budapest - Losonci borokkal
  • pinotnoir_777: 07-es Nyitnikék még van pár palack, meg van egy olyan édesbor ami nincs kereskedelmi forgalomban, ... (2010.02.07. 20:37) 2009/2010
  • pinotnoir_777: @e_easy: bocs hogy a te hszedhez írom be, de nagyon fontos és eszembe jutott, hogy sokan a házilek... (2010.02.05. 16:47) Lekvár-lak

Hitvallás

2009.12.10. 18:11 pinotnoir_777

 

Hitvallás. Ars poetica. Fontos dolgok ezek, a borban is. Számomra a saját boraim készítésekor, és más borok kóstolásakor is egyazon rendszerben lehetne összefoglalni a "jóság" fogalmait, megmutatni, merrefelé van a piramis csúcsa.

Számomra a csúcs közelében olyan bor van, ami azon kívül, hogy rétegzett, harmonikus, elegáns, intenzív élményt adó, szóval mindezeken felül: ERŐS személyisége is van. Ezt nem tudnám részletezni, lehet úgy is interpretálni, hogy ez egy szubsztancialista nézőpont, ám legyen, szívesen vállalom. Vagyis a bort is (nem mindegyiket) élőlényként, lélekkel, személyiséggel rendelkező entitásként kezelem.

Szerintem ugyanennek a nézetnek, hozzáállásnak a kifejtése Alkonyi László számomra legfontosabb műve, a Dűlőmitológia, ahol a tündérek ottléte vagy elűzettetése a dűlőkről határozza meg hogy egy borban van-e lélek.

 

Ilyen módon, például egy ötcsillagos rendszerben, ha nem érezem, hogy egy bor élő lenne, vagyis közvetítene valami megismételhetetlen szubsztanciát, a termőhely, a szőlőnövény és egy előbbiekre érzékeny alkotó ember együttes üzenetét, akkor lehet az a bor bármilyen perfekt, semmiképpen sem kaphatna tőlem öt csillagot.

Hogy ne legyen ez a poszt ilyen filozofikus, így az évvégén, én is hadd írjam itt is le, mik voltak az év boarai számomra:

Az év pincéje: Szentesi József

Az év fehérbora: Szentesi József "Bátyus" Rajnai Rizling 2008

Az év vörösbora: St. Andrea Magyalos Kadarka 2007 (bár a 2HA Tabunelloja is közel járt ehhez, de sajnos azt csak túl felszínesen és túl sok bor után tudtam kóstolni)

Az év fölfedezettje: Btreittenbach Pince, Tokaj-Hegyalja

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://murtzi.blog.hu/api/trackback/id/tr591588709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.